Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

11-11 Bal - 11-11 Bal

LocatieWillemsplein
Tijd17.00 -

Voor de tweede keer zal de Carnavalsstichting Tilburg op het Willemsplein bekend maken wie de Prins van Kruikenstad wordt. Voorheen gebeurde dit in Theaters Tilburg, maar dit moet een feest voor iedereen zijn.

Vereniging

Contact
Algemeen
Carnavalsstichting Tilburg

Kruikenstad opnieuw carnaval in met Prins Joost dín Irste 11-11-2013 - Kruikenstad opnieuw carnaval in met Prins Joost dín Irste

Op maandag 11 november werd de Stadsprins van Kruikenstad bekend gemaakt. Voor het tweede jaar zet Joost Eijkens de steek met de veren op en de met bont gevoerde steek van de Adjudant staat net als vorig jaar op het hoofd van Michel Deneef.

Zoals te verwachten valt, hebben beide mannen er veel zin in om Kruikenstad voor het tweede jaar voor te gaan. "Het is een geweldige job, die je alleen kunt doen als je er zin in hebt. Want als je het doet, moet je er vól voor gaan en het top doen", vertelt Joost, die naar eigen zeggen vorig jaar verbaasd stond over de impact die de Stadsprins heeft op alle Kruiken en Kruikinnen. "Je staat als Prins op een voetstuk. Het enthousiasme dat mensen aan de dag leggen als de Prins binnen komt, is ongelooflijk. Bij sommige verenigingen liep bij wijze van spreken een tot op detail voorbereide speech uit op een hilarisch geïmproviseerd schouwspel." De status van de Prins gaat volgens Joost ook door na de carnaval. "Op Tilburg Culinair kwam ik een man met zijn zoontje tegen. Dat zoontje was nog steeds onder de indruk en heeft het na carnaval weken over me gehad omdat ik hem tijdens de Kènderstoet een hand had gegeven."

Die beleving van iedereen doet de Stadsprins beseffen dat je dit niet kunt doen op de automatische piloot. "Als Prins zou je kunnen gaan staan wuiven en boven de mensen staan, maar zo zit ik niet ik elkaar. Ik ben geen globale Prins. Ik wil de diepte in. Ik wil dicht bij de mensen staan, omdat die mensen onze volle aandacht verdienen. Wij komen met het gevolg maar één keer langs bij een vereniging of verzorgingstehuis. Ik wil dan geen standaard praatje houden, achteloos een onderscheiding omhangen en weer de deur uit gaan. Daarom moet en wil ik elke keer mijn uiterste best doen om iets unieks te zeggen en daar moet feest bij gevierd worden!" Gevolg van deze aandacht voor iedereen was dat het programma voor Prins Joost en zijn gevolg soms wel eens wat uit liep. Ook staat hij door zijn losse invulling van het ambt van Prins van Kruikenstad niet bekend als de Prins die het protocol tot op de letter nauwkeurig volgt. Maar dat moet volgens de Prins ook niet het belangrijkste zijn: "Protocol moet je tot op zekere hoogte volgen, omdat er tradities zijn binnen het feest, maar het moet geen keurslijf zijn. De Prins moet er zoals gezegd zijn voor alle Kruiken en Kruikinnen als vertegenwoordiger van de Carnavalsstichting Tilburg en ik doe dat op een sociale manier binnen de kaders."

Adjudant Michel was begin jaren ‘90 lid van de Raad van Elf onder de Prinsen Rein en Louis. Hij kende het klappen van de zweep dus van enige tijd geleden. Wat hem vooral opviel het afgelopen jaar, was de verjonging die bij de Carnavalsstichting en vooral bij de verenigingen is ingezet. "Er zijn zó veel jonge mensen gekomen die dit feest hun eigen invulling willen geven en dat is mooi om te zien. We spraken op dinsdag af op ‘locatie X’ met een groot aantal jonge verenigingen als Ginne Graot, de Praotmaokers, de Les Bries en Veul Gère als sluitstuk van hun Bustoer. Het feest wat die clubs daar neerzetten is echt heel mooi." Ook een relatief nieuw onderdeel van het programma van de Raad, de ontmoeting onder de brug waar representanten van verschillende carnavalsstteden samen komen, had indruk op de Adjudant gemaakt.

Wat beide mannen is bijgebleven is de professionaliteit waarmee er binnen de Carnavalsstichting Tilburg gewerkt wordt. Dat wordt ook onderkend door zakelijke relaties en bekenden van buiten Tilburg. Een voorbeeld hiervan is Bert Pauli, gedeputeerde van de provincie die op uitnodiging van de Prins bij het Kruikenconcert was. "Bert heeft het altijd over Oeteldonk voor en Oeteldonk na, maar toen hij bij het Kruikenconcert was, moest hij toch erkennen dat dergelijke professionaliteit ongekend is, zelfs voor Oeteldonkse begrippen."

En nu jaargang twee van dit duo. Wat verwachten ze ervan? De Prins lacht: "Vorig jaar was alles nieuw. Nu heb ik vooral zin om al die mensen weer te zien. Ik kan me dus nog meer ontspannen, al is het alleen maar omdat ik de namen van mensen al ken en de essentie van de evenementen ken." Michel vult aan met een bijna ondeugende glimlach: "Jaar één overkwam ons. Jaar twee gaan we nog meer lol maken en nog meer ‘out of the box’ denken. Ik heb het bestuur ook gewaarschuwd dat ik vorig jaar nog voor hem in stond, maar dit jaar gaan alle remmen los."

Kortom: het duo gaat op dezelfde sociale manier door. Joost sluit af: er wordt wel eens gezegd dat Prins van Kruikenstad zijn een rol is, maar dat is het voor mij niet. Het moet een oprecht verhaal zijn, het moet uit je hart komen en je moet het dicht bij jezelf houden. Want zo kan ik, geholpen door Michel en mijn gevolg het beste op dat voetstuk gaan staan en samen met alle Kruiken en Kruikinnen dit geweldige feest vieren.

Info elf-elf bal 18-10-2013 - Info elf-elf bal

Traditioneel wordt op 11 november het Elf-elf bal gehouden. De opening van het nieuwe carnavalsseizoen en de dag waarop de Prins van Kruikenstad gepresenteerd wordt. Vorig jaar is het feest voor het eerst georganiseerd op het Willemsplein, om meer Kruiken en Kruikinnen de kans te geven aanwezig te zijn bij de aftrap van het nieuwe carnavalsjaar. Ook dit jaar zal dit feest weer gehouden worden op het Willemsplein. 
 
Het zal een feestelijke avond worden met optredens van onder andere Marc en Gabor, Gino Politi, Tilburg the Voices en vele van de diverse carnavalsorkesten die Kruikenstad rijk is. 
 
Elf-elf valt dit jaar op een maandag. Aanvang is 17.00 uur. Traditioneel is maandag niet de makkelijkste dag om veel Kruiken en Kruikinnen meteen uit het werk op de been te krijgen. De Feestcommissie van de Carnavalsstichting Tilburg is hierop ingesprongen door speciaal voor deze gelegenheid een 'Kruikenslabber' te ontwikkelen. Met deze Kruikenslabber, verkrijgbaar voor slechts €8,-, kan iedere bezoeker een heerlijk twee-gangen menuutje, verzorgd door Bistro St. Sjaak nuttigen. De Kruikenslabber is vooraf te verkrijgen bij de volgende Kruikenkroegen: Café Restaurant The Talk, Café Stoffel, Slagroom Eten & Drinken en Klein Café Van Horen Zeggen en daarnaast op de avond zelf bij de ingang van het Willemsplein. 
 
Op de avond zelf kost de Slabber €10,- en is de voorraad zeer beperkt: Op=op!
 
Het menu bestaat uit:
 
Voorgerecht, keuze uit:
Erwtensoep met roggebrood en katenspek
óf
Stevige Knolselderij soep met roggebrood en katenspek
 
Hoofdgerecht, keuze uit Groene of oranje Staamp
Traditionele Hutspot met ambachtelijke runderstoof
óf
Frisse andijvie stamppot met ambachtelijke rinderstoof
 
Kortom: een feestelijke avond die u niet mag missen. Een hapje, een drankje, veel gezelligheid, muziek én natuurlijk de onthulling van de Prins van Kruikenstad.
 
Om het bezoek laagdrempelig te maken, is het stadsembleem opnieuw het toegangsbewijs. U krijgt dit als Dokmardeur automatisch toegestuurd. Bent u geen Dokmardeur, dan is het stadsembleem vooraf te verkrijgen bij de eerder genoemde Kruikenkroegen, of bij de ingang van het Willemsplein op de avond zelf voor €3,-.
 
Het feest duurt van 17.00 uur tot 22.00 uur, waarna het feest voortgezet kan worden in de Kruikenkroegen van de Stadhuisstraat, of een van de andere mooie Kruikenkroegen die Kruikenstad rijk is.
 
Wij hopen u in groten getale te mogen ontvangen op het Willemsplein om samen met ons het carnavalsjaar 2013-2014 te openen met een spetterend feest en te proosten op de Prins van Kruikenstad.
 
Wat: Elf-elf, opening van het carnavalsseizoen en bekendmaking van de Prins met muziek, drankje en een lekkere maaltijd
Waar: Willemsplein
Wanneer: 11 november 2013, aanvang 17.00 uur, Einde avond 22.00 uur.
 
Stadsembleem à €3,- dat dient als toegangsbewijs, alsmede de Kruikenslabber à €8,- voor het diner zijn te verkrijgen bij de volgende Kruikenkroegen: 
Café Restaurant The Talk, Café Stoffel, Slagroom Eten & Drinken en Klein Café Van Horen Zeggen

Evenementen kalender Carnavalskalender

Voor meer evenementen uit de Carnavalskalender van kruikenstad kun je kijken op de
Evenementen agenda Kruikenstad.