Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

Het Tilburgs volkslied

Tilburg heeft een eigen volkslied dat met carnaval regelmatig gespeeld wordt. Het volkslied is geschreven door Piet Heerkens.

'k zie oe daor zo gère liggen

'k Zie oe daor zo gère ligge,
Tilburg, waor 'k geboore ben,
Mee oe kerken, oe febrieke,
Waor ik iedere lijn van ken.
'k Zie zo gèren al die toorens,
mee d'r kruise fier in top,
't blauw deurboore naost de schaawe
mee d'r pluimen om d'r kop.

Want de toorens van oe kerken
En oe schaawe zinge schôôn,
Zinge men van bidden en werke,
Lieve liekes zonder tôôn.
Deurom zie 'k oe daor gère,
Tilburg, waor 'k geboore ben,
Mee oe kerken, oe febrieke,
Waor ik iedere lijn van ken.

Tilburg dè ge zô meut blève
Tilburg waor 'k gebore ben
'k zal dan zinge hil m'n lève
liekes die ik van oe ken.
'k Heb van jouw veul schône dinge
hil m'n hart aon oe verpaand.
'k Zal van jou dus blève zinge
Tilburg Schôônste stad van 't laand
'k Zal van jou dus blève zinge
Tilburg Schôônste stad van 't laand

Piet Heerkens

Piet Heerkens werd op 4 november 1897 geboren in Tilburg. Tussen 1914 en 1922 werd hij in Uden opgeleid om missionaris te worden van de congregatie van Het Goddelijk Woord. In 1927 in Teteringen tot priester gewijd en in hetzelfde jaar vertrok hij naar het eiland Flores van het toenmalige Nederlands-Indië. Zijn slechte gezondheidstoestand dwong hem in 1936 terug te keren naar Nederland. Hij overleed op 28 januari 1944 in een ziekenhuis in Eindhoven na een maagoperatie, en werd begraven op het kerkhof van missiehuis St. Lambertus in Helvoirt.

Piet Heerkens heeft veel geschreven, zowel over de missie als over theologische onderwerpen, en kinderboeken. Het bekendst zijn echter gebleven zijn zes bundels met verzen, rijmen, en gedichtjes in diverse Brabantse dialecten, met, zeker in het begin, een voorkeur voor het Tilburgs.

Bron:Ronald Peeters, De Paap van Gramschap, Tilburg 1992.

3e couplet van het Tilburgs Volkslied

In de zeventiger jaren zonde het Z.D.F. maandelijks een muzikale televisieshow uit onder de titel "Die Musik kommt......."met als gastvrouwen het populaire duo Maria und Margot Helwig. Ook in Nederland waren deze uitzendingen destijds bijzonder geliefd. Daarom besloten de Duitse programmamakers bij wijze van uitzondering één show in Nederland op te nemen en daarvoor werd o.a. Het Tilburgs Mannenkoor "La Renaissance" uitgenodigd. Als uit te voeren werkje werd na veel wikken en wegen uiteindelijk voor het Tilburgs Volkslied gekozen. Vooral ook omdat de show voor een groot gedeelte in Tilburg werd opgenomen.

Tot op dat moment had het Tilburgs Volkslied slechts 2 coupletten en dat vond het bestuur van "La Renaissance"wel heel erg weinig! Dus werd aan Dhr. Jos Biesen, die lid was van het koor en dikwijls verrassende teksten schreef, gevraagd of hij op korte termijn voor een extra couplet kon zorgen. Jos ging in allereil aan de slag en zo ontstond in amper 1 uur het derde couplet.

De opnamen van "Die Musik kommt aus den Niederlanden" werden op 18 en 19 mei 1977 gemaakt in Heusden (buitenopnamen) en de Pellikaanhal in Tilburg. Op zaterdag 21 mei 1977 werd het programma uitgezonden en zagen en hoorden miljoenen kijkers in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Belgie en Nederland voor het eerst het Tilburgs Volkslied met 3 coupletten met orkestbegeleiding uitgevoerd door Tilburgs Mannenkoor "La Renaissance"en Thea Vermeulen-Peek.

Het lied was later in dat jaar, om precies te zijn op 17 december, met dezelfde uitvoerenden ook nog 'ns te horen en te zien in het K.R.O. televisieprogramma "Bij ons in.....Asten". Sindsdien is het bewuste derde couplet op de een of andere manier gemeengoed geworden en vrijwel iedere Tilburger zingt het vanzelfsprekend mee. De inmiddels overleden maker Jos Biesen wordt echter nooit meer vernoemd of vermeld en dat zou hij toch best wel leuk hebben gevonden..... Jos, dus bij deze: ere wie ere toekomt!!

Bron:Dhr. Guus Biesen.