Kruikenmunt
Carnavalsvierders in Tilburg kunnen als nieuwe service gebruik maken van hun pinpas om de Kruikenmunt te kopen. De kassa’s met deze service vindt u tijdens carnaval op de Heuvel, Piusplein, Korte Heuvel en de Stadhuisstraat.
Medio jaren negentig was het voor de carnavalsvierder erg ongemakkelijk om zijn feest te vieren in verschillende cafés. Vrijwel elke horecagelegenheid had zijn eigen consumptiebonnen of muntjes, of er werd nog gewoon contant afgerekend. Zo is Wilma Schalken met het initiatief gekomen van een gemeenschappelijk consumptiemuntje.
Samen met Franck van Boekel, Peter Gianotten, Jos Zoontjes en Debbie Vrins is dit initiatief verder ontwikkelt en gelanceerd onder de horecagelegenheid in Tilburg. Zo is de Kruikenmunt ontstaan. Hierdoor werd het gemak van de carnavalsvierder toegenomen: immers, met dat ene muntje zou hij bij meerdere kroegen kunnen betalen voor zijn pilsje. Voor de horecagelegenheden zelf zou het ook voordelig zijn, omdat de organisatie omtrent het bestellen en distribueren van de muntjes verzorgd zou worden door de nieuw op te richten stichting: Stichting Kruikenmunt.
Na goede voorbereidingen en duidelijke afspraken met de horeca werd de Kruikenmunt in 1996 gelanceerd. De verwachtingen omtrent het mogelijke succes werden in de eerste jaren al meteen ruimschoots overtroffen. In het tweede jaar waren de kroegen die niet deelnamen aan de Kruikenmunt reeds op een hand te tellen. In 1997 was de Kruikenmunt eigenlijk al niet meer weg te denken uit het Tilburgse carnaval! Omdat de ontzettende groei ook extra uitvoerende taken met zich mee bracht, werd de hulp van het studentendispuut Iduna ingeschakeld om voortaan tijdens de carnaval de medeverantwoordelijkheid te dragen over de distributie en verkoop van de Kruikenmunt.
Stichting Kruikenmunt
Stichting Kruikenmunt maakt het u en de Horeca tijdens de Carnaval makkelijk door ervoor te zorgen dat u vrijwel overal uw drankje kunt betalen met dezelfde munt, namelijk: De Kruikenmunt.
De Kruikenmunt is inmiddels onlosmakelijk verbonden met de Tilburgse Carnaval. Het gemak waarmee elke Carnavalsvierder zijn of haar drankje kan kopen is uniek in Nederland. Ook de Horeca in Tilburg wordt veel regelwerk uit handen genomen, zodat zij zich nog meer kunnen richten op de consument en op deze wijze de Carnaval in Tilburg nog leuker te maken dan dat zij al is! Op deze wijze wordt het doel van de Stichting nog meer nageleefd: Het perfect organiseren van distributie van de Kruikenmunt en ondersteuning van Openbaar Carnaval Tilburg, zodat iedereen er ook dit jaar weer een fantastisch feest van kan maken!
Sinds 2000 werden ook taxibedrijven bereid gevonden om Kruikenmunten te accepteren als betaalmiddel. Als de carnavalsvierder een paar muntjes bewaart tot het eind van de avond, weet hij/zij zeker dat hij/zij veilig thuis gebracht zal worden!
Geldigheid
De kruikenmunt is dit jaar geldig van 2 februari tot en met 16 maart 2013.