Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

D`n opstoet - D`n opstoet

Locatie
Tijd -

Vereniging

Contact
Algemeen
Carnavalsstichting Tilburg

Uitslag Opstoet 7-3-2011 - Uitslag Opstoet

Categorie Allêeneg
1. Wiebe van Iersel (Zometeen Zèmmer)
2. Cees Lemmens (Boer meej veul stront zoekt vrouw meej veul grond)
3. Paul Meijs (Ik verdêel gère uuroos onder de èrumen)
4. Schélmeske (Schél Meske)
5. Ben Damen (Stuntvlieger)

Categorie Meej zen tweeje
1. Natasja en Ilse (Z(w)èmmer al?)
2. De ééremoeizaaiers (Zommedêene Zèmmer...meej ons geld)
3. Meej onze pa (Zommedêene Zèmmer wir bij)
4. Dees jaor 47 (Veul getrek, gedouw en ge-emmer, mar zommedêene zèmmer)
5. Ferdinand Palmen en Conny van Kerkoerle (Al 33 jaor de fistneus van den opstoet)

Categorie Gruupke
1. Karin, Monique & Rosalie (Zommedêene Zèmmer, ak opgewonde zèè)
2. Schon Blumkes (Muur Blumkes)
3. Meej Pur en Kit (Spoor nie, appetjoek!)
4. Jan's Klasje (Zommedêene zèmme de champions)
5. De Bierensjes

Categorie Klocht
1. C.V. De Kwikmedrillekes (Zommêene Z(w)èmmer)
2. www.dagjecarnaval.nl (Wè, un aandere route? As de wènd mar goed stao!)
3. K.V. De Lijntrekkers (Zèmmer al?)
4. C.V. De Dappere Dodo's (Wij zetten de bloemetjes buiten)
5. K.V. De Fènpruuvers (Al 44 jaor kleure wij de wèèreld, kleurde gullie meej?)

Categorie Streup
1. De Flepsteppers (Bistebende)
2. C.V. Ginne Graot (Alles lôpt in d'n soep)
3. 2CV Eend That Funny (We EEND got talent)
4. De Vakschool (Sprookjeshuwelijk)
5. Transition Town Tilburg (Mooi groen)

Categorie Stootkèèr
1. C.V. Hatsjiekidee (Stevige Stierenvechters)
2. Batala (We zènner)
3. De Bierbuiken (Tilburg zing mee)
4. L'hawaii schuppers express (De L'hwaii express)

Categorie Hoogkèèr
1. De Schèèl Praaje (Meej een bietje wikke en weege zèmmer zo)
2. C.V. De Bierschaope (Als dun brandweer zèmmer zommedêene)
3. Görkese Turken (We zèn kats in de wolken)
4. K.V. De Fènpruuvers (Al 44 jaor kleuren we de wereld)
5. C.V. De Tunnukus (We doen nog een rondje, want zommedêene zèmmer)

Publieksprijzen
Individuelen/Duo's: Hetty Tukker-Aerts
Groepen: C.V. Ginne Graot
Wagens: C.V. De Bierschaope

Grôotste Zot
Toine Schuurkes

Dín Opstoet 2-3-2011 - Dín Opstoet

Op zondag 6 maart staat hét grootste evenement van Kruikenstad weer voor de deur!. De bouwende verenigingen en alle andere deelnemers hebben maandenlang hard hun best gedaan voor deze ene dag, waarop ze het publiek kunnen laten zien hoe hun creaties eruit zien. De route zal dit jaar anders zijn dan andere jaren. De Opstoet begint op de St. Josephstraat waarna de volgende route wordt genomen: Korte Heuvel, Heuvel Ring, Piusplein, Paleisring, Oude Markt, Radioplein, Nieuwlandstraat, Stationstraat, Spoorlaan, Magazijnstraat en als eindpunt de Heuvel.

De route kenmerkt zich dit jaar door de vele initiatieven langs de route. Aan de St. Josephstraat is een speciale locatie voor mindervalide bezoekers. Langs de route zullen er vele initiatieven worden ontplooid, zoals blaaskapellen, muziek en op het Piusplein wordt een grote tent opgezet.

De Carnavalsstichting Tilburg is er bijzonder trots op dat Omroep Brabant de Opstoet ook dit jaar de Opstoet volledig live gaat uitzenden. De Kruiken en Kruikinnen die niet zelf bij de Opstoet aanwezig kunnen zijn, kunnen dus vanaf 13.15 uur afstemmen op Omroep Brabant. Het commentaar wordt weer verzorgd door Rogier van Bossum. Zoals elk jaar is er natuurlijk ook weer de mogelijkheid om te stemmen op de favoriete deelnemers. Dat kan door een SMS met "optocht" te sturen naar 3669. Dit is natuurlijk gratis.

Aanvangstijd: rond 13.00 uur
Prijsuitreiking: rond 17.30 uur
Start: St. Josephstraat
Eindpunt: Heuvel, tevens locatie prijsuitreiking

Route optocht toch over de Spoorlaan 3-2-2011 - Route optocht toch over de Spoorlaan

De nieuwe route van d'n Opstoet rijdt op 6 maart 2011 toch over de Spoorlaan en niet door de Poststraat en een deel van de Telegraafstraat. Dat komt doordat deze twee straten bij nader inzien niet ruim genoeg zijn om publiek op een comfortabele manier naar de optocht te laten kijken. Deze conclusie trekt de organiserende Carnavalsstichting Tilburg naar aanleiding van een extra testrit. De aanpassing in de route is vastgesteld in samenspraak met de gemeente, politie en brandweer.

Voorzitter Pieter van Dun van de Carnavalsstichting Tilburg: "Wat in theorie werkt, blijkt in de praktijk niet handig uit te pakken voor het publiek. Als test zijn we met een grote wagen door de Poststraat en een deel van de Telegraafstraat gereden. Dit zijn twee nieuwe straten in het parcours. Technisch gezien is het wel mogelijk, maar op sommige plaatsen blijkt de route voor het publiek ongunstig. Zo kunnen er bijvoorbeeld geen mensen staan aan de zuidkant van de straat. En bij bochten is teveel ruimte nodig om nog comfortabele publieksruimte over te houden. Vervelend om het nu alsnog aan te passen, maar het is beter dat nu te doen dan deelnemers en bezoekers tijdens d´n Opstoet teleur te stellen. Het moet natuurlijk wel veilig zijn."

Spoorlaan
De route gaat nu over de Spoorlaan tot aan de Magazijnstraat. Daar gaat de route richting de Telegraafstraat om zo ter hoogte van het Midi-theater De Heuvel op te draaien. De nieuwe route inclusief aanpassing start in de St. Jozefstraat en voert dan naar Korte Heuvel, linksaf de Heuvelring op en rijdt via Piusplein, Paleisring, Stadhuisplein en Oude Markt de Heuvelstraat in. Hierna rijden de deelnemers door Nieuwlandstraat en Stationsstraat, waar ze rechtsaf de Spoorlaan op gaan. De stoet rijdt dan via de Magazijnstraat en de Telegraafstraat tot aan de Heuvelring. De route eindigt op het Heuvelplein

Horeca
Onlangs maakte de carnavalsstichting de nieuwe route van D'n Opstoet bekend. Het grootste evenement van carnaval in Tilburg krijgt -ook met de laatste aanpassing- een route die de optocht voor zowel publiek, deelnemers als ondernemers aantrekkelijker moet maken. Pieter van Dun: “De route is korter, kent meer horecaplaatsen en biedt voor deelnemers, publiek en ondernemers meer kansen om overal een feestelijke sfeer te creëren. De kostenreductie die we hebben weten te verwezenlijken voor de gemeente blijft gedeeltelijk overeind. De dure aanpassingswerkzaamheden aan de kruising van Spoorlaan met Heuvel hoeven nog altijd niet uitgevoerd te worden met deze route. Ook hulpdiensten kunnen in deze variant nog goed over de noordelijke baan van de Spoorlaan."

Volksfeest
Het besluit om een nieuwe aanpassing te doen heeft de carnavalsstichting zorgvuldig overlegd met gemeente, politie en brandweer. De stichting brengt nu zo snel mogelijk alle betrokken vrijwilligers, deelnemers, wagenbouwers, initiatiefnemers, ondernemers en omwonenden op de hoogte. Van Dun: “Zonder al die mensen, en in het bijzonder de Steunzolen en Stewards, kan de optocht niet doorgaan. Carnaval is een volksfeest waar vele mensen vrijwillig enorm veel inspanningen voor verrichten. Daarom willen we de allerbeste optocht, die het grootst mogelijke aantal mensen een prachtige dag bezorgt.”Nieuwe route carnavalsoptocht 12-1-2011 - Nieuwe route carnavalsoptocht

D'n Opstoet heeft een nieuwe ronde door Kruikenstad. Het grootste evenement van carnaval in Tilburg krijgt een route die de optocht voor zowel publiek, deelnemers als ondernemers aantrekkelijker moet maken. De optocht vindt plaats op zondag 6 maart in de binnenstad van Tilburg. De nieuwe route voert van de St. Jozefstraat, Korte Heuvel, linksaf de Heuvelring op en rijdt via Piusplein, Paleisring, Stadhuisplein en Oude Markt de Heuvelstraat in. Hierna rijden de deelnemers door Nieuwlandstraat, Stationsstraat, Poststraat, Telegraafstraat, en Heuvelring. De route eindigt op het Heuvelplein.

Aanleiding
Organisator van D´n Opstoet is de Carnavalsstichting Tilburg. Voorzitter Pieter van Dun: “De route is korter, kent meer horecaplaatsen en biedt voor deelnemers, publiek en ondernemers meer kansen om overal een feestelijke sfeer te creëren. De oude route is vertrouwd en heeft voor veel mensen goede herinneringen. Daarom stond de route nooit ter discussie. Nadenken over een nieuwe route werd het afgelopen jaar mede gevoed door de gemeente Tilburg. In het kader van de bezuinigingen werd de vraag gesteld of het mogelijk was om een Opstoet te organiseren met minder aanpassingen in het openbaar gebied. Denk hierbij aan weghalen van verkeerslichten en straatmeubilair. Als maatschappelijke instelling neem je dan je verantwoordelijkheid en denk je mee. We hebben de kosten voor de belastingbetaler hierdoor weten te beperken.”

Horeca
Afgelopen jaren bleven enkele lange stukken zoals de Spoorlaan en (tot vorig jaar) de Schouwburgring leeg, met name op plaatsen waar horeca ontbreekt. Zowel publiek als deelnemers vonden dit niet aantrekkelijk. Ook kreeg de organisatie vaak van mensen uit het publiek of van nieuwe deelnemers te horen dat ze verbaasd waren dat het Piusplein of de Paleisring niet in de route zat. Dit zijn immers echte carnavalsgebieden. Door het Piusplein toe te voegen aan de route spreidt de carnavalsstichting de kansen voor ondernemers om zich te presenteren aan de tienduizenden bezoekers en ontstaan meer feestelijke plekken langs de kant van de weg. De horeca aan het Piusplein en de Paleisring heeft aangegeven hier enthousiast invulling aan te willen geven. Van Dun: "D'n Opstoet kent jaarlijks zo'n 100.000 bezoekers. Dit zijn gasten van Kruikenstad, en gasten wil je goed opvangen. Dat lukt het beste met zoveel mogelijk bestaande horeca aan de route."

Korter
De route is korter geworden (oude route 3.4 km, nieuwe route 2.9km). Dit is met name een voordeel voor (het groeiende aantal) loopgroepen in D'n Opstoet.

Dit jaar moeten nog wel 4 grote wagens afwijken van de route omdat zij niet onder de Kattenrug flat doorkunnen vanwege de hoogte. Een groep begeleiders leidt de wagens via de Piusstraat, Bisschop Zwijssenstraat weer terug de route op. Deze oplossing is in overleg met de bouwende verenigingen tot stand gekomen.

In de nieuwe route is het mogelijk om de Heuvel als volwaardige finishplaats op te nemen. De Heuvel is het hart van Kruikenstad en een goede plaats om het grootste evenement af te sluiten.

Naast kostenbesparingen voor de gemeente houdt de nieuwe route in dat de Spoorlaan voortaan vrij blijft voor autoverkeer en hulpdiensten. Door een belangrijke verkeersader te bezetten hinderde d'n Opstoet eerder veel autoverkeer dat door de stad wilde kruisen. Ook ontstaat hierdoor meer parkeergelegenheid voor bezoekers, omdat de garages beter bereikbaar zijn. Denk hierbij met name aan de vele honderden plaatsen onder het Pieter Vreedeplein.

Het besluit om een nieuwe route in te voeren heeft de carnavalsstichting uitvoerig overlegd met de vele partijen die bij dit evenement betrokken zijn. Denk hierbij aan vrijwilligers, deelnemers, wagenbouwers, initiatiefnemers, ondernemers en gemeente. Van Dun: "Zonder al die mensen, en in het bijzonder de Steunzolen, Stewards en Scouts, zou de optocht nooit doorgang kunnen vinden. Carnaval is een volksfeest waar vele mensen vrijwillig enorm veel inspanningen voor verrichten. Daarom willen we de allerbeste optocht, die het grootst mogelijke aantal mensen een prachtige dag bezorgt."Uitslag D`n Opstoet 15-2-2010 - Uitslag D`n Opstoet

De uitslag van d`n Opstoet is te downloaden via:

http://www.kruikenstad.nl/upload/uitslagOptoet2010.pdf

http://www.kruikenstad.nl/upload/publieksprijsIndividuelen.pdf

http://www.kruikenstad.nl/upload/publieksprijsgroepen.pdf

http://www.kruikenstad.nl/upload/publieksprijsgroepen.pdf

http://www.kruikenstad.nl/upload/publieksprijswagens.pdf

http://www.kruikenstad.nl/upload/prijsZot.pdf

Evenementen kalender Carnavalskalender

Voor meer evenementen uit de Carnavalskalender van kruikenstad kun je kijken op de
Evenementen agenda Kruikenstad.