12-01-2005 - 8e Kruikenzeikersdag
Op zondag 23 januari 2005 wordt van 12.00 tot 17.00 uur het carnaval ingeluid met de achtste Kruikezeikersdag in het Nederlands Textielmuseum. Vorig jaar bezochten ruim 1100 mensen het op en top Tilburgse evenement. Een dag met een nostalgisch tintje vol vermaak en muziek. Zo wordt de middag ingeleid met een Kruikezeikersdebat over het fenomeen Kruikezeiker. De uitslag van de ontwerpwedstrijd wordt bekend gemaakt en er is een heuse wintermarkt voor op het plein. Met glühwein, schrobbelèr, warme chocomelk, snert en dweilorkesten. Ook voor kinderen is het genieten geblazen.
Kruikezeikersdebat
Door de Kruikezeiker als ‘stadssymbool’ in twijfel te trekken, raakte burgemeester Ruud Vreeman veel Tilburgers. Uit de reacties blijkt dat het beeld van de kruikezeiker voor talloze stadgenoten wel degelijk betekenis heeft. Forum voor Kunst en Cultuur achtte het voorval een goede aanleiding om in een debat de meningen in de stad te peilen over het fenomeen ‘kruikenzeiker’ en in het verlengde daarvan natuurlijk over de identiteit van Tilburg, het eigenlijke onderwerp van de discussie. Onder leiding van Rutger van Santen (Goedemorgen Nederland, politiek redacteur Wereldomroep) laat een aantal prominente Tilburgers zich uit over deze kwestie. Naast Ton Wagemakers, directeur van o.a. het Textielmuseum en het Stadsmuseum Tilburg, zijn dat de journalisten, publicisten en Brabantkenners Paul Spapens en Jace van de Ven, welke laatste tevens stadsdichter is. Tilburger, beeldend kunstenaar en oud-directeur van de Tilburgse Kunststichting Jan Doms zal in een prikkelende column zíjn mening ventileren. Ruud Vreeman dient zijn opponenten vanuit de zaal van repliek. Uiteraard rekenen we op een actieve inbreng van het publiek.
Digitaal debat
Aansluitend op deze discussie organiseert Stichting Stadskern Tilburg een digitaal debat over het imago van Tilburg. Daarbij kan iedere inwoner de komende maanden zijn of haar mening of ideeën dienaangaande naar voren brengen en met stadsgenoten in discussie treden. De resultaten van het debat worden in een publicatie aangeboden aan B&W en de gemeenteraad.
Wintermarkt
Het plein voor het museum wordt omgetoverd in winterse sferen, met gezellige kraampjes en optredens van dweilorkesten. Er is uiteraard voldoende schrobbelèr, glühwein, warme chocomelk en erwtensoep om lekker warm te blijven.
Kinderactiviteiten
Alle kinderen tot en met 9 jaar worden uitgenodigd om zich te verkleden als Keesje Kruik. Het mooiste Keesje krijgt een leuke prijs! In de cursusruimte van het museum kunnen kinderen knutselen, geschminkt worden en genieten van zoete lekkernijen.
Geschiedenis
De Kruikezeikersdag is speciaal bedoeld voor Tilburgers en oud-textielarbeiders. Vroeger werd urine gebruikt bij het wassen, vollen en verven van de wol. Het verhaal gaat dat textielarbeiders een kruik mee naar huis namen om die te vullen met hun ‘zeik’ (urine). Die kruik namen ze vervolgens weer mee naar de fabriek. Hierdoor werden de Tilburgse textielarbeid
Delen via: