Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

13-11-2002 - Frans verbunt overleden

Na een kort ziekbed is gistermorgen de bekende Tilburger Frans Verbunt overleden. Verbunt is 69 jaar geworden. Door zijn activiteiten en door zijn persoonlijkheid werd hij een van de meest gezichtsbepalende inwoners van Tilburg.

Van alles wat hij vertegenwoordigde, was de gisteren op 69-jarige leeftijd overleden Frans Verbunt in de eerste plaats Tilburger. Maar daarnaast was hij een zeer begenadigd tonprater, kastelein en horecaman, wijnkenner, wijnschrijver, ideeŽnman, inspirator, organisator, oprichter van de Tonpraotersacademie, schrijver van een Tilburgs woordenboek en mede-oprichter van de Stichting Tilburgse Taol. Daarmee is slechts een klein gedeelte van zijn doopceel gelicht.

Twaalf keer werd Verbunt OpperleuterŤŤr van Tilburg. In deze hoedanigheid genoot hij de grootste bekendheid. Tientallen keren per jaar trad hij bij uiteenlopende gelegenheden op als tonprater. Daarvan genoot hij zoveel dat de laatste jaren het 'wijnschrijven' een beetje op de achtergrond raakte. Als erkend vinoloog had hij niet alleen heel erg graag een goed glas, hij schreef er ook veel over, onder meer in verschillende wijnboeken.

Schrijven was voor hem een tweede natuur. Een aantal jaren stelde Frans Verbunt de rubriek Frappant van Het Nieuwsblad samen. In 1995 publiceerde hij het dialectboek Tilburgs vur Tonpraoters. Daarvan zouden nog zes herziene versies verschijnen. Zijn liefde voor het Tilburgse dialect uitte zich ook in zijn zeer nauwe betrokkenheid bij de Stichting Tilburgse Taol.

Verbunt richtte in 1993 de Tonpraotersacademie op. Deze zou gisteravond opnieuw zijn gestart. Vanwege het overlijden werd de eerste bijeenkomst afgelast. Er hadden zich 23 cursisten aangemeld. Verbunt had zes kinderen. De uitvaartdienst is zaterdag om 12.00 uur in de Heuvelse kerk.


Delen via:
| More