Inloggen Kruikenstad.com Registreren Kruikenstad.com

11-01-2013 - Kruikenmunt gaat naar 2,40 euro

De Kruikenmunt gaat dit jaar tijdens carnaval 2,40 euro kosten. Met de munt kunnen carnavallers in tientallen kroegen in het centrum van de stad betalen. Vorig jaar kostte de munt nog 2,20 euro. Maar: er komen ook Gouden Kruikenmunten in de omloop. Wie Gouden Kruikenmunt treft, mag die inwisselen voor twintig 'gewone' munten

De munt wordt uitgegeven door de Stichting Kruikenmunt, maar de prijs wordt vastgesteld door de kroegbazen in de stad. Elke kroeg gaf een gewenste prijs door aan de stichting, en daarover is (ongeveer, afgerond) het gemiddelde bepaald.

Vanwege gestegen personeelskosten, hogere btw, een accijnsverhoging en gestegen bierkosten (volgens ondernemers zo'n 15 procent), vindt het grootste deel van de horecondernemers dat de munt in prijs omhoog moet. Sander Min, van Stadscafé Van Gogh: "De Paleisring wilde 2,40. Naast de gestegen kosten verwacht het publiek dat je dingen organiseert, steeds beter en mooier, licht, artiesten. Dat kost nu eenmaal geld. Daarnaast staat de prijs voor de komende twee jaar vast. En als mensen 20 euro neerleggen voor een evenement waar je ok nog eens 2,50 euro voor een biertje moet betalen, hoor je niemand."

Een aantal kroegen vindt dat te veel en overweegt niet mee te doen of een eigen munt te gebruiken. Zo heeft 't Elfde Gebod naast de Kruikenmunt een eigen, goedkopere munt die komende zondag in de voorverkoop gaat, voor vaste klanten. Jaap van Ham van Polly Maggoo op de Korte Heuvel beraadt zich nog: "Ik had 2,30 euro een goede prijs gevonden, de 2,40 vind ik echt aan de hoge kant." 


Lees Verder op http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/kruikenmunt-gaat-naar-2-40-euro-1.3602811 door Rik Goverde 


Delen via:
| More